An Deine Seite

lupakan sejarah kalau tak mahu mengulanginya..

penantian 40 tahun..



tiada kata-kata yang dapat menggambarkan kegembiraan
yang aku rasakan sekarang..
akhirnye penantian selama 40 tahun telah berakhir..

tahniah pasukan kelate..
anda telah memberikan hadiah terbaik kepada penyokong kelantan yang tidak pernah jemu memberikan sokongan yang tidak berbelah bagi kepada pasukan kelate..

segala perit jerih dan kesusahan yg para peminat lalui sebelum ni terubat sepenuhnye dengan kemenangan ni..

dengan piala malaysia yg menjadi milik kelantan tahun,sudah cukup kami mengatakan tiada ape lag yg kami mahu dari anda melainkan meneruskan kejayaan ini di masa2 yg akan datang..

hooray!!!
Allahuakbar!!

video

lagu semangat bola kelate..haha

my hometown

Jajahan Kuala Krai merupakan jajahan kedua terluas di Negeri Kelantan selepas Jajahan Gua Musang. Jajahan ini juga adalah salah satu daripada jajahan yang tertua yang telah diwujudkan oleh pemerintah British pada tahun 1909

here i put some pictures that i had snapped about 1 year ago..
its not that clear bcoz i just use my cheap h/p of 2 mp camera..

actually i hav upload it in my previous blog but apparently that stupid blog doesn't satisfied me anymore..theres got some problems on the post writing setting..so i just leave it like that and create a new blog as it is today..






here...lets the pictures do the talk..











near the traffic light in kuala krai old town centre ..







just near the traffic light at 3-junction guchil town(kuala krai new town)



some interesting places in kuala krai(this time its not my own pics..)
gambar ni diambil dari page fb kuala krai



jambatan gantung sultan ismail..
tinggalan zaman penjajahan inggeris..
pernah dibom dan runtuh semasa perang dunia kedua..





tangga bradley ataupun dikenali juga sebagai tangga krai....
untuk menaiki sampan,bot ke seberang sungai kuala krai..
mengambil nama sempena nama gabenor kuala krai pada zaman penjajahan british..



berdekatan tangga bradley diatas..
sungai kuala krai adalah sebahagian drpd sambungan sungai kelantan..










Lata Rek
destinasi perkenalan yg terkenal di kalangan penduduk kuala krai..
even aku sendiri selalu berkelah dan mandi manda ngan famili kat cni..
i think thats all for this entry bcoz i hav no idea of what more should i put here..
sayonara..
gamsahamnida..


Nape Bunuh Diri? korea oh korea..

sebelum aku tulis aku punye tinta2..

baca dulu artikel kat bawah,aku amik dari hancinema..




Why Do So Many Korean Celebrities Kill Themselves?








The roster of recent celebrity suicides in Korea is getting longer and longer, with Lee Eun-joo,
U;Nee, Jeong Da-bin, Ahn Jae-hwan, Choi Jin-sil, Choi Jin-young and now Park Yong-ha
killing themselves since 2005. The numbers swell if actors or actresses who were either unknown when they took their lives or rose to fame only by committing suicide are included.Although there are no accurate statistics, Korean celebrities seem more prone to suicide than stars in the U.S., Europe or Japan. They experience the same pressures as their counterparts overseas in terms of the fickleness of fame and irregular lifestyles. So what is it that drives them so often to take their own lives?

◆ Suicide Capital of the World

For one thing, Korea as a whole has the world's highest suicide rate. For every 100,000 Koreans, 21.5 commit suicide, as against the OECD average of 11.1. Experts say celebrity suicides can provide insight into why Koreans tend to be more prone to taking their own lives."Koreans tend to form their sense of identity through how they are perceived by others and may give up and make drastic choices when they're no longer able to show their best side to others", said Hwang Sang-min, a psychologist at Yonsei University. "And that tendency is stronger among celebrities, whose livelihood depends on their popularity".

◆ Lack of Counseling Programs

"Three years ago, a singer employed by our agency showed signs of depression, refusing to leave home because of unfounded rumors circulating on the Internet, but was unable to get psychiatric help for fear that it would cause more rumors that he was seeing a shrink", the CEO of an entertainment agency said. Seeking psychiatric help is becoming more common among ordinary Koreans, but among celebrities it is still taboo.Large entertainment agencies in the U.S. and Japan hire professional counselors and regularly check the psychological health of their high-profile clients. Compounding the pressure on celebrities is the Internet, where every detail of their private lives is fodder for gossip or malicious comments. "I realized that celebrities these days have to watch out for so many things", said one top actress whose passing comment at a ceremony spread through the Internet and caused a major scandal."The fact that Korea is one of the world's most wired countries is a source of tremendous pressure for Korean celebrities", said Kang Tae-kyu, director of agency Music Farm. "A bigger problem is that talent agencies are operating like they did during the 1990s even though the environment has changed radically".

◆ Copy-Cat Suicides

Some experts cite copy-cat behavior as a reason behind increasing suicides among celebrities. Following the suicide of actress Lee Eun-joo in 2005, the rate of suicides among show-biz people increased markedly. But an even bigger problem is the impact celebrity suicides have on ordinary people."When famous people commit suicide, people who used to look up to them feel like they have no reason to live, since those who they considered better resorted to taking their own lives", said Oh Kang-seob, a psychiatrist at Kangbuk Samsung Hospital. "Such thinking spreads and actually raises the suicide rate. That is why celebrity suicides are even more worrisome".




Source : www.chosun.com... ( English Chinese Korean Japanese )






p/s..sekarang giliran aku..



Aku nak ulas pasal dokumentary KBSW siarkan kat astro sebelum ni...
aku ingat dah nak lupakan sume benda berkaitan korea ni tp aku rase ad something yg kita bleh amik iktibar dari kisah korea ni..
Mungkin sume orang dah tau(peminat korean la)yg beberapa bulan yg lepas negara korea kehilangan sorang lg bintang dunia hiburan korean wave mereka..

Name si mati ni ialah PARK YONG HA..

lau nak tau,dia ni la yg berlakon dalam drama sedih winter sonata tu..
dia pegang watak hero kedua je tapi ok la kira watak utama jugak dalam tu..
sape yg layan korea memang tau sangat la sape dia ni..
aku pun bukan nye x kenal dia ni ,aku pun tumpang terkejut dengar kematian dia..
aku sendiri penah tengok 2 siri drama si mati ni..

Tapi kat sini bukan nak ulas sal sedihnye pemergian dia tapi nak cakap pasal trend kematian actor/actress korea ni..
nak tau kenapa YONG HA mati??haha..ni sume sebab dia ni berfikir terlalu singkat..ape ke jadahnye pegi bunuh diri plak!!!

Mungkin ramai jugak dari kalangan kita yg tau bahawa
artis korea ni memang suka bunuh diri..
cam dah menjadi satu trend kat korea ni lau ad maslah skit nak bunuh diri..
bukan sorang dua artis korea yg bunuh diri ni tp sampai berpuluh2 org..

sebelum ni salah sorang watak perempuan jahat dalam drama siri boys over flower membunuh diri semasa penggambaran cite tu lum habis ag,
last2 watak dia xde macam tu je dlm cite tu..




gambar sebelah ni lah Jang Ja-Yeon
ish..ish..ish..ape nak jadi la ngan manusia zaman skrg kan..
xbleh ad ujian skit terus ikut perasaan sendiri tanpa berpikir secara rasionalnye..
sebab tu dalam islam kita di ajar supaya mempercayai qada dan qadar tuhan..
xde la kita selalu rase hidup ni dah x berguna..

So disini moral of the story ialah makin berkurangan la manusia kat muka bumi ni lau kita sume nak ikut trend artis korea ni..

haha..

Tapi ingat,kepada sesiapa muslim tu jgn la sesekali terpikir nak tamatkan riwayat sendiri sebab nyawa ni bukan milik kita tapi milik Allah s.w.t..
hanye Dia yg berhak keatas nyawa kita dan Dia juga yg akan menentukan bila dan dimana ajal kita..

Akhir kalam,hidup lah ceria2 selalu..huhuhu




hobi lama datang balik?

aku pun x pasti la samada benda ni hobi ataupun tabiat..

hobi ngan tabiat sama ke?

mane same...
lau sama maknenye buang tabiat ngan buang hobi tu sama la ye..

ishh..ishh..

berbalik kepada hobi lame aku masa kat GMI dulu..

pantang je orang sebut ade cite korea baru terus berdesing telinga aku..
maknenye hari tu aku akan bz lah layan cite korea..

marathon dari siang sampai ke malam sampai ke siang balik tu dah biasa dah..
tapi lepas aku keluar dari GMI aku dah tinggalkan semua
tabiat aku tu..


dah lame sangat dah x tengok cite korea ngan jepun ni..bila cek
kat internet pon cam dh xde feeling lg dah kat cite korea ni..

tapi tu beberapa bulan yg lepas..


sekarang ni tabiat buruk aku tu dah dtg balik dah..

sekarang ni tengah layan drama yg latest korea..
tajuk dia mischievous kiss ataupon playful kiss..





memang best ah cite ni bg aku..
terkenang balik zaman sekolah2 dulu bila tengok cite ni..


pastu ad satu lg cite yg aku nak tengok lepas ni..
tajuk dia my girlfriend is a gomiho(nine-tail fox)..






cite tu macam kelakar je aku tengok..
member aku yg kat jerman yg introduce
cite ni(membe aku ni dulu x minat korea)..

ade ke patut pegi kapel dgn gumiho(siyes lawa giler)..


hahaha..
yg menakutkan(melucukan) ialah si hero ni selalu diugut

oleh Gumiho ni..kalau x dpt mkn daging fresh,si hero ni terpaksa korbankan diri dia..


hahaha
macam cite vampire pun ad bunyinye..

xpe lah..pape pun kita tengok dulu cite dia camne..

niway,

dont jugde a book by its publisher..

haha

x pandai nak edit

hahaha...

ingat hari ni nak edit blog aku ni bagi nampak ok sikit..
tapi lain plak jadinye bila dah edit..

tulisan jadi makin kecik..
nak masuk dlm blog pun x reti..
pastu nak msuk home pun xboleh..

aduhai..
tu la memandai sngat gatal tangan nak main..
kang sekarang dah nak kena fikir balik camne nak setelkan benda ni..

xpe2,belajar daripada pengalaman la kita katakan..

macam-macam

sejak akhir2 ni macam2 perkara telah berlaku..

ad yg aku bleh anggap sebagai agak kelakar dan ad yg aku bleh anggap agak menyedihkan..

BAB SATU

aku nak cerita yg agak melucukan dulu ni..xpe,kita tengok yg hepi dulu baru kita bersedih lepas ni..
al kisahnye macam ni,ade la budak utp ni teringin sangat nak mengenakan sebuah akhbar perdana di malaysia ni..then ape lagi terkena la paper tu..budak tu menghantar gambar dan ucapan salam perantauan ke paper terbabit..nak dijadikan cerita,pelajar uni aku ni menipu yg beliau sedang belajar di universiti of toronto,kanada..maka tertipu lah utusan malaysia ..

cite ni x habis kat cni sebenarnye..utusan pon bengang la ape lagi terus digamkan student utp suka menipu..
haha..siap masuk satu pages utusan(satu pages bg aku yg baca secara online)..

p/s pendapat aku dalam kes ni ialah
utusan ni terlalu emosi dalam berdepan hal2 sebegini walhal mereka selalu sahaja berbohong kepada rakyat malaysia tp rakyat malaysia x cakap pape pon tp bila dia yg kena jolok baru la dia mula melompat2 x sedap duduk..
haha..student utp tu pon slah jugak sebenarnye tp aku yakin yg pelajar tersebut bukan lah berniat jahat..
saje je suka2 kan..name dah pon pelajar,kena berfikiran kreatif sikit..


moral of the story^^jgn main2 ngan UTUSAN MALAYSIA..


BAB DUA

ok sekarang kita bergerak kepada bab kedua kita iaitu mengenai episod sedih bola sepak kelantan,,
tidak cukup selama ni didiskriminsi oleh kerajaan malaysia,sekarang ni didiskriminasi oleh rakyat malaysia pula..

malam selasa lepas heboh kes pergaduhan penyokong bola sepak kelantan vs penyokong selangor..

aku bukan nak salahkan mane2 pihak totally tp untuk meletakkan kesalahan tersebut ke atas penyokong kelantan semata2 adalah amat2 tidak wjar menurut pandangan aku..

bukan ape,walaupon penyokong kelantan ni ganas(kata rakyat malaysia) tp aku percaya bahawa masih ad sifat manusia dlm diri penyokong kelantan ni..aku juga percaya kalau tiada mane2 penyokong pihak lawan yg memprovokasi penyokong kelantan,x mungkin pergaduhan boleh berlaku..

ape yg paling menyedihkan aku ialah salah seorang penyokong kelantan meninggal dunia di tempat kejadian kerana sesak nafas(xtau la betul2 sesak nafas ke mati kena pukul) wallahuaklam..

sepatutnye perkara sebegini tidak berlaku apatah lagi hanye kerana perlawanan bola sepak..lain lah kalau pergi berjuang menentang musuh agama..

tapi tu lah..manusia lah katakan..nobody perfect..

aku menyeru lah kepada rakyat malaysia,pandang lah rakyat kelantan dengan seadil2 pandangan semoga tiada lagi curiga dihati terhadap rakyat kelantan..
kami sebagai rakyat kelantan juga tidak mahu perkara2 buruk sebegini berlaku di negara kita walaupun bukan di negeri kami..

                                          
    moral of the story....GOMO KELATE GOMO!!

GMI

semalam aku ad terbaca blog member aku pasal budak2 gmi ni..
sedih jugak sebenarnye bila bukak topik ni(at least sedih bg aku)..
sama2 belajar and sama2 ingin menggapai impian melanjutkan pelajaran kat jerman..
tapi last sekali yg pegi ke jerman hanyalah separuh drpd kami..

at least best2 fren aku lepas untuk ke sana..
aku bukan nak kata ape,tp aku rasa mereka deserve untuk ke sana..
bukan macam aku yg memang suka berangan tp xde action..
akhirnye aku tersungkur di bumi GMI sebelum sempat menjejaki tanah jerman..

menyesal pun  ad jugak tp lebih kepada kekesalan untuk muhasabah diri ini..
Allah sudah menetapkan nasib kita di luh mahfuz lg..

kawan2 aku yg seangkatan dgn aku yg xlepas untuk fly ke jerman sudah bertebaran ke seluruh pelusuk tanah air dan dunia..
ad yg bernasib baik mempunyai keluarga yg dilimpahi rezeki dari Allah dpt menyambung pelajaran ke luar negara mengggunakan kewngan sendiri..
tp aku xde lah bernasib baik camtu..
aku sekadar dapat masuk ke satu2nye universiti yg sanggup menerima aku seadanye(xyah sebut UNITEN ngan UNISEL)..semua ipta menolak permohonan aku..

tapi kini aku cuba untuk establish foundation yg baru kat UTP ni..
sesetengah membe aku sekarang berada kat UNITEN then sebahagian lagi berada kat UMP..

tidak kurang juga yg masih menunggu untuk menyambung legasi impian mereka..

pape pun,aku ingin mengucapkan selamat berjaya kepada semua kawan2 ku sekelian..


ingat,
tiada kejayaan tanpa kesakitan dan pengorbanan..

membe punya pasal

membe aku punya pasal,aku pun cuba la nak menulis sikit kat cni..
member aku tu cakap blog lame aku dah ada sarang labah2(labah2 mane ad dlm pc day)..
malas sebenarnye nak menulis ni,ia memerlukan aku memerah otak geliga aku sedalam2nye sebelum mengeluarkan mutiara2 berharga..huhu

tp nak buat camne kan,best fren punye pasal..
member aku ni suka tengok spongebob kot(cam budak2)..haha
minat sangat dia ngan watak tapak sulaiman gemuk tu..
sampai letak profile pic fb pun guna gambar starfish tu..


kawan aku baik sebenarnye orang dia tp bila bercakap ngan dia dia memang xnak mengalah
terutama skali kalau ckp ngan aku..tp aku ni baik hati sanggup mengalah..haha


sekarang dia dah kat jerman,tinggalkan kawan2 di kat malaysia..huhu
VIEL GLUCK DAY!!!!